Help! De server is (weer) traag!
Een grote ergernis binnen allerlei bedrijven is dat het lang duurt om bestanden op de server te vinden, te openen of op te slaan. ‘Trage server’, zeggen we dan vaak met ingehouden woede. Maar ligt het wel echt aan de server? Of kunt u er op andere manieren voor zorgen dat u de productiviteit binnen uw bedrijf verhoogt en de frustratie verlaagt? Een nieuwe server kost veel geld. Die investering wilt u dus niet zomaar doen. Alleen als het echt nodig is. Wij leggen u graag uit welke opties u heeft.
Wanneer is het nu écht tijd om de server te vervangen?
Dat computernetwerkproblemen één van de grootste ergernissen op de werkvloer zijn, is ook daadwerkelijk onderzocht. Recentelijk bleek uit onderzoek van de Universiteit Twente dat ruim 8 procent van de werktijd verloren gaat aan computernetwerk gerelateerde problemen. Dat kost uw onderneming dus al snel bijna twee werkdagen per (fulltime) werknemer per maand!
In het Rapport Circulaire Dataservers van FFact uit 2018 staat dat servers gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar aan vervanging toe zijn. Maar voordat ze vervangen worden, na een jaar of 5 à 6, worden de servers te oud om nog dienst te doen als netwerkserver. Enerzijds worden ze te traag en anderzijds vervalt de garantie.
Deze oudere servers kunnen echter nog prima dienst doen als back-upservers. Het is dus niet nodig om ze al direct af te danken zodra ze wat trager worden. Maar na 5 of 6 jaar zijn ze dus niet echt geschikt meer om als server te dienen waarop dagelijks gewerkt wordt. Doet u dit wel, dan is het logisch dat medewerkers op een bepaald moment gaan klagen over het gebrek aan snelheid.
U heeft verschillende opties
Is het tijd om iets te doen aan uw trage server, dan wilt u graag weten welke opties u op dat moment heeft. Dit zijn de drie belangrijkste:
- Nieuwe fysieke server
Als u overstapt op een nieuwe server, dan kunt u dat doen op verschillende manieren. Zo kan de server fysiek bij u in het pand staan of in een datacenter. Ook de uitvoering, bijvoorbeeld één server of juist meerdere servers, is afhankelijk van de wensen die u voor uw bedrijf heeft. Eén ding is zeker: de tijd van de trage server is zeker voorbij zodra uw nieuwe hardware draait. - Overstappen op de cloud
Kiest u ervoor om geen fysieke server meer te gebruiken, dan gaat uw bedrijf werken in de cloud. Met deze optie betaalt u naar gebruik en hoeft u vooraf geen grote investeringen te doen. Een goed voorbeeld hiervan is overstappen op Office 365. Daarmee werken uw medewerkers met opslagruimte, een mailserver en Office-programma’s, allemaal vanuit de cloud.
- Een combinatie: hybrid cloud
Heeft u veel bedrijfskritische programma’s of gevoelige documenten die u niet zomaar in de cloud wilt zetten? Dan is een hybrid cloud voor u een goede optie. Hierbij draait een deel van de cloud waarop uw bedrijf werkt op eigen hardware. Die kan in uw pand staan of ergens anders, maar deze server is altijd alleen voor uw bedrijf. Voor de overige zaken maakt u gebruik van de public cloud, waarbij u profiteert van hoge snelheid en lage kosten per gebruiker.
“Ga niet uit van uw huidige behoefte, maar die van de toekomst”
Maar de traagheid kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben
Misschien lijkt het alsof de server traag is, maar er kan ook best iets anders aan de hand zijn. Bijvoorbeeld:
- Uw organisatie is de afgelopen jaren verdubbeld in aantal medewerkers, maar uw server is niet meegegroeid
- De hardware en software van de server of het werkstation zijn niet meer compatible met elkaar.
- Sommige netwerkonderdelen, zoals een switch, internetverbinding of router, zijn verouderd en zorgen daardoor voor vertraging.
- Uw draadloze netwerk wordt gehinderd door straling van bijvoorbeeld mobiele telefoons, magnetrons of Bluetooth-apparaten.
Hét ICT Team van Obi helpt u verder
Wilt u weten of uw bedrijf al toe is aan nieuwe servers? OBI voert graag een check voor u uit op dit gebied, waarna wij een u adviseren middels een update gesprek. Uw bedrijf verdient advies op basis van maatwerk en daarom onderbouwt OBI altijd waarom wij bepaalde servers adviseren. Daarnaast laten wij ook meteen zien welke mogelijkheden er nog zijn voor uw huidige servers.
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe server?
Natuurlijk denkt u bij de aanschaf van een nieuwe server goed na over de opslaggrootte, de snelheid, de hoeveelheid geheugen en de prestaties. Maar er zijn meer dingen die belangrijk zijn. De belangrijkste tip die we u kunnen geven: denk 5 jaar vooruit. Zorg voor minimaal 5 jaar garantie op de nieuwe servers, zodat u zeker weet dat u pas over een handvol jaren opnieuw hoeft na te denken over dit deel van uw ICT-infrastructuur. Ga dus niet uit van uw huidige behoefte, maar die van de toekomst.
Nog een goede tip: vergelijk geen appels met peren bij het opvragen van meerdere offertes. Zorg dat u weet wat u wilt en vraag daarvan offertes op, zodat ze goed te vergelijken zijn. Denk ook goed na over het aantal servers dat u nodig heeft. Misschien past een SAN-oplossing wel beter bij uw bedrijf dan een losse server. SAN staat voor Storage Area Network. Hierbij wordt de opslagcapaciteit verdeeld over meerdere servers, zodat u niet in de problemen komt als één van de servers uitvalt. Bij ongeveer 30 medewerkers ligt hiervoor het omslagpunt. Denkt u ook aan de back-ups van uw server? Hardware kan ook omvallen, dus het zou verstandig kunnen zijn om de server redundant uit te voeren. Stel uzelf de vraag: hoe belangrijk is het om meteen door te kunnen bij hardwareproblemen?