Oei, ik groei! 9 ICT-tips voor als uw organisatie uit zijn jasje groeit
De vaart zit er lekker in: uw bedrijf heeft de wind in de zeilen en groeit als kool. Meer mensen, meer opdrachten en meer omzet, heerlijk! Maar kan uw ICT deze groei eigenlijk wel bijbenen? Juist bij groeiende organisaties is dit vaak een bottleneck. Wij vertellen u wat u eraan kunt doen om zo toekomstbestendig mogelijk te zijn op ICT-gebied.
Groeit mijn ICT dan niet automatisch mee?
Was het maar waar. De ICT-oplossingen die u aanschaft, zijn afgestemd op uw behoefte op dat moment. En dat geldt ook voor de ondersteuning die u inkoopt bij externe partijen. U zult merken dat deze ICT-ondersteuning minder betrouwbaar wordt op de piekmomenten als het druk is op kantoor. Uw ICT-leverancier kampt dan misschien met onderbemanning of heeft niet de kennis om uw gegroeide organisatie nog te kunnen helpen. Daarom is het belangrijk om altijd een ICT-leverancier te kiezen die uw groei kan bijbenen.
Ook de bestaande infrastructuur groeit niet zomaar mee met uw bedrijf. Een simpel voorbeeld: een bestaand WiFi accesspoint kan 20 aansluitingen misschien makkelijk aan. Maar het is niet geschikt om 100 verschillende aanmeldingen te verwerken. En als u 40 medewerkers heeft, dan wilt u die toch niet afhankelijk laten zijn van één switch of één server? De kans dat er iets mee gebeurt is klein, maar de impact is groot. Het is dan ook een verstandige overweging om toch een extra ‘redundant’ apparaat aan te schaffen.
Groei kan ook leiden tot onveiligheid
Als uw organisatie hard groeit, worden niet alleen de technische grenzen van uw ICT-infrastructuur opgezocht. Ook de veiligheidsgrenzen kunnen dan makkelijker overgegaan worden door kwaadwillenden. De beveiliging op gebied van ICT is vaak verbonden aan sociale controle op de werkvloer bij kleine bedrijven tot 20 medewerkers. Als er dan iemand binnen komt lopen die u niet kent, worden er meteen vragen gesteld. Dit is niet meer het geval als er 100 medewerkers rondlopen. Het gaat helemaal naar een ander niveau wanneer er 500 mensen rondlopen. Dan wordt beveiliging een proces. En dit is ook de reden waarom het voor veel ICT-bedrijven moeilijk is om mee te groeien met uw organisatie. Zij kunnen dit proces niet faciliteren.
Om onveiligheid te voorkomen, is het bijvoorbeeld verstandig om de veiligheid van uw ICT-systemen op regelmatige basis te laten testen. Een penetratietest (ook wel pentest genoemd) is in dat geval heel nuttig. Dit is een test van een of meer computersystemen op kwetsbaarheden, waarbij de gevonden kwetsbaarheden ook daadwerkelijk gebruikt worden om in deze systemen in te breken. Na afloop weet u precies wat u en uw ICT-partner te doen staat om de veiligheid te verhogen.
“Uw bestaande infrastructuur groeit niet zomaar mee met uw bedrijf”
Hoe groeit mijn organisatie op een veilige manier?
De belangrijkste beslissing die u kunt nemen op dit gebied: maak voor de buitenwereld aantoonbaar dat u uw ICT op orde heeft met een ISO 27001 certificering. Dankzij het proces voorafgaand aan deze certificering wordt u gedwongen om goed na te denken over uw ICT en informatiebeveiliging op procesniveau. U brengt samen met uw ICT-partner de risico’s in kaart, gaat nadenken over oplossingen die voor uw bedrijf relevant zijn en beschrijft dit zodat iemand het kan controleren.
Een voorbeeld van een risico is uitval van een persoon op een sleutelpositie binnen uw organisatie. In het kader van informatiebeveiliging brengt u dan in kaart welke informatie u nodig heeft om die persoon vervangbaar te maken. Zo brengt u uw organisatie op ICT-gebied van een 6 of 7 naar minimaal een 8.
Met deze 9 ICT-tips komt u verder:
- Denk 5 jaar vooruit bij de aanschaf van nieuwe hardware.
- Denk 10 jaar vooruit bij de aanschaf van nieuwe (ERP-)software.
- Denk 15 jaar vooruit als u gaat verhuizen. Kies een locatie met glasvezel!
- Kies voor een ICT-partner die kan meegroeien.
- Vergeet niet de baas te blijven over uw eigen ICT. Vraag minstens eenmaal per jaar om de documentatie en admingegevens.
- Vergeet de back-ups niet! De cloud is niet heilig.
- Denk ook aan de beveiliging. Laat ieder jaar een QuickScan uitvoeren van uw complete ICT.
- Vergeet niet te communiceren met medewerkers over ICT-veranderingen. Vertel ze waarom u kiest voor welke oplossing.
- Overweeg ISO27001 en zorg dat u al uw processen op orde hebt.
Voer een ICT-updategesprek!
Wilt u weten of uw ICT nog wel geschikt is voor uw gegroeide bedrijf? Wij van OBI voeren graag een ICT-update gesprek met u, waarin we graag over de toekomstbestendigheid van onze oplossingen vertellen. Zo weet u zeker dat u niet weer zomaar uit uw jasje groeit op technisch gebied.
Neem dus gerust contact op met OBI via ons terugbelformulier of bel naar telefoonnummer 088-9008100. OBI,
Wat is ISO 27001?
ISO 27001 is de internationale norm voor het Information Security Management System (ISMS). Met een ISO 27001 certificering voldoet u aantoonbaar aan de informatiebeveiligingseisen van uw (potentiële) klanten. Daarnaast neemt u hierin ook de maatregelen voor de nieuwe privacywetgeving mee. Met een ISO 27001 certificering laat u zien dat uw organisatie een procesmatige aanpak hanteert bij het vaststellen, implementeren, bewaken, onderhouden, uitvoeren en verbeteren van informatiebeveiliging.
Het geeft u de vrijheid om te ondernemen en te innoveren in de wetenschap dat uw informatiebeveiliging altijd op orde is en blijft. Daarnaast specificeert ISO 27001 eisen voor het implementeren en beheersen van beveiligingsmaatregelen. U kunt dan denken aan bescherming van persoonsgegevens, bescherming tegen inbraak, hackers en datalekken. ISO 27001 heeft als doel de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van informatie en informatiesystemen te garanderen.