Zorg voor cyber security awareness binnen uw organisatie en geef cybercriminelen ook bij uw medewerkers thuis geen kans
Thuiswerken is tegenwoordig eerder normaal dan uitzondering. Uw medewerkers werken in hun woonkamer, slaapkamer of op een speciaal ingericht kantoortje op zolder. Maar gebeurt dit wel veilig? Cybercriminelen liggen immers altijd op de loer om op welke wijze dan ook uw organisatie binnen te dringen en hun slag te slaan. In dit artikel zeven cyber security awareness tips om cybercriminelen het zo moeilijk mogelijk te maken.
1. Zorg voor een laptop van de zaak
Iedereen heeft tegenwoordig wel één of meerdere computers in huis en het is eenvoudig (en goedkoop) om uw medewerkers op hun thuiscomputer te laten werken. U weet echter niet hoe dit device beveiligd is en met welke software men werkt. Daarom is het verstandig om de thuiswerker een laptop van de zaak mee naar huis te geven. Hierdoor weet u zeker dat uw medewerker met een apparaat werkt waar de verbinding naar uw netwerk en de software veilig is, terwijl zijn huisgenoten ongestoord kunnen shoppen, gamen en mailen.
2. Plaats gevoelige informatie op de server van uw organisatie
Zorg ervoor dat data waar uw medewerkers mee werken altijd op de servers van de organisatie wordt opgeslagen. Deze zijn goed beveiligd door uw ICT-leverancier en is altijd voorzien van de nieuwste anti-virus-software. Mocht dit om welke reden dan ook niet mogelijk zijn en de data op een usb-stick of harde schijf worden opgeslagen, zorg er dan voor dat de inhoud versleuteld is. Dit is tegenwoordig heel eenvoudig en vereist geen extra software.
3. Denk ook aan echte dieven
Uw bedrijfspand is goed beveiligd met een securitysysteem en een hoog hek. Daarnaast loopt er misschien ook nog een beveiliger rond die ervoor zorgt dat gewone criminelen geen kans krijgen om uw computers (en dus ook uw gevoelige data) te stelen. Het huis van uw medewerker is waarschijnlijk niet zo goed beveiligd. Zorg er daarom voor dat uw medewerkers hun computers goed opbergen en zorg, waar nodig, voor extra hang en sluitwerk bij de medewerker thuis, zodat (cyber)criminelen ook niet op deze manier bij uw computers en/of data kunnen.
4. Two factor authentication
Two factor authentication is een beveiligingsmethode waarbij men twee stappen moet doorlopen om succesvol toegang te krijgen tot data of een gebruikersomgeving. Met deze methode geeft niet alleen een moeilijk wachtwoord, irisscan of vingerafdruk een medewerker toegang tot het bedrijfsnetwerk. Men dient ook een tweede beveiligingsronde te doorlopen, door bijvoorbeeld op de telefoon middels een sms-bericht of pushbericht naar een externe app te bevestigen. Hierdoor wordt het voor de cybercrimineel weer een stuk lastiger om het account van uw medewerker te hacken.
5. Laat nooit uw laptop in de auto liggen
Laat nooit een laptop, tablet of telefoon in de auto liggen. Ook al staat het device helemaal uit en wordt het nog zo goed verstopt in de kofferbak of onder de stoel, criminelen hebben trackers waarmee zij bluetooth en wifisignalen kunnen opvangen en zien meteen of er een apparaat in uw auto ligt. De computer uitzetten heeft ook geen zin, tegenwoordig staan computers nooit helemaal uit en blijven allerlei signalen uitzenden. Daarnaast kunnen kwaadwillende ook batterijen opsporen. Druk daarom uw medewerkers op het hart dat zij altijd alles uit hun auto meenemen.
6. Encryptie van laptops
Mocht een computerdevice nagenoeg toch in handen komen van criminelen is het zaak dat zij niet bij de data kunnen. Daarom is het belangrijk dat de data op de laptop (of telefoon, of tablet) van uw medewerker beveiligd is met encryptie. Bij Encryptie wordt tekst omgezet in onleesbare cijfertekst. Hierdoor worden teksten onbruikbaar voor de schurken die uw data proberen te stelen.
7. Knowledge is power: Boek een Cyber Security Awareness training
Voor de bovenstaande tips geldt natuurlijk alleen dat deze werken als iedereen in uw organisatie deze ook opvolgt. Het is daarom belangrijk dat u, of uw security officer, uw medewerkers regelmatig informeert over hoe zij veilig om moeten gaan met data, hun laptop niet in de auto achter moeten laten, hun data encryten en hun werkomgeving altijd afsluiten als zij bij hun laptop vandaan gaan. Boek daarom een Cyber-security awareness training voor uw medewerkers en verklein de kans op een datalek.
Maak van uw probleem ons probleem
Hulp nodig bij het verbeteren van de thuiswerkplek van uw medewerkers? OBI verzorgt al meer dan 20 jaar ICT-diensten voor organisaties met 20 tot 200 medewerkers. Wij zorgen ervoor dat iedereen zowel op kantoor, onderweg en ook thuis veilig kan werken.
Wilt u weten wat OBI voor de veiligheid en het systeembeheer van uw organisatie kan betekenen? Bel naar 088-9008100 of maak gebruik van ons terugbelformulier voor een kosteloos ICT-updategesprek, waarin u wordt bijgepraat over de laatste stand van zaken op ICT-gebied en systeembeheer.