Sinds we verhuisd zijn naar ons nieuwe pand aan de Insulindelaan in Eindhoven en een reusachtige bar met koelkast in onze ontvangstruimte hebben, zijn onze vrijdagmiddagborrels een stuk gezelliger. De koelkast is altijd gevuld met de gebruikelijke drankjes, zoals CocaCola, Fanta, Spa Rood, witte wijn en pils, maar ook met verschillende speciaalbieren. Op de bar staat zelfs een heuse bierkaart: de OBIerkaart. 

‘Ja op alles’ 

Onze Stijn, systeembeheerder en bierexpert, is de bedenker van de OBIerkaart en zorgt er wekelijks voor dat er nieuwe speciaalbieren worden besteld. “Toen we hier voor het eerst kwamen en ik die supergave koelkast zag, vroeg ik meteen aan Roger (onze directeur) of het goed was als ik een vakje zou reserveren voor wat speciaal biertjes. Roger zei wat we van hem gewend zijn; ‘Ja op alles’ en dus kon ik aan de slag. Ik ben dezelfde dag nog thuis op zoek gegaan naar een leuke diverse eerste verzameling van speciaalbieren.” 

Het ontstaan van de OBIerkaart 

Voordat Stijn bij OBI kwam werken, was hij vormgever. Een van zijn klanten was een groothandel in speciaalbier. Daar maakte hij regelmatig bierkaarten voor. “Het was dus vanzelfsprekend dat er ook bij OBI een bierkaart moest komen. Zo’n bierkaart heeft meestal ook een titel. Met de laatste twee letters BI van OBI was het niet zo moeilijk om de ‘er’ erachter te zetten. Zo is de OBIerkaart ontstaan.” 

Ook alcoholvrij is populair 

“De meeste van ons moeten na de borrel weer met de auto naar huis, dus bieren met een laag alcoholpercentage hebben hier wel de voorkeur. Maar ook de La Trappe Isid’or, met een alcoholpercentage van 7,5%, is een biertje dat snel op gaat. “Uiteraard staan er ook biertjes tussen die ik zelf erg lekker vindt. En als deze dan ‘toevallig’ wat langer blijven staan, (meestal de zwaardere) kan ik die mooi zelf opdrinken.” 

Stijn heeft het gevoel dat hij met zijn speciaalbier iets in gang heeft gezet. “Sommige collega’s nemen nu toch vaker iets speciaals. Wat je nu ook ziet is dat collega’s aan het alcoholvrije speciaalbier gaan als ze met de auto zijn. Ik had van bierbrouwerij Van Moll het alcoholvrije biertje Wanderlust besteld en deze was binnen een mum van tijd op. Daarnaast gaat de alcoholvrije Bavaria 0.0% IPA er ook met een noodgang doorheen. Gelukkig maar, want van een Radler wordt niemand gelukkig.” 

ICT’ers houden van blond en Eindhoven 

“Ik kom er wel achter dat ICT’ers van licht blond bier houden. Dus bij de volgende bestelronde staat er een Brugse Zot op het menu. Een lekker licht blond biertje met maar 6% alcohol.” Als Eindhovenaar zorgt hij er natuurlijk wel voor dat Eindhovense brouwerijen als Van Mol, het Veem en de Stadsbrouwerij een voorkeursplekje op de bierkaart hebben. 

Als je Stijn vraagt of er ooit een OBIertje komt blijft hij wat mysterieus. “Ik heb connecties, dus het zou zomaar kunnen.” 

Ben jij systeembeheerder, fan van speciaalbier en een keer in de buurt van OBI, zorg er dan voor dat je een afspraak maakt met Stijn (088-9008100) om op vrijdagmiddag langs te komen en te genieten van een lekker biertje. Misschien ontdek je wel een nieuw favoriet bier op de OBIerkaart!